Jotenkin noin on sanonut kapteeni Jack Sparrow, Pirates of the Caribbean elokuvista Johnny Deppin esittämä, aivan loistava hahmo. Jack on muka höperö ja omituinen, mutta noiden ominaisuuksien alla piilee ei ollenkaan tyhmä ja jopa fiksu ihminen.

Ulkokuori saattaa tosissaan hämätä mutta siitähän on useimmiten vain etua. Tai sitten haittaa. Ei pääse tiettyihin porukoihin kun ei näytä siltä. Mutta tarviiko sitä mihinkään ryhmään kuuluakaan? Jokainen on ihan itseksensä oma ryhmänsä, yksilö, jollaista ei ole samanlaista. Aika hienoa.

Sitten päästäänkin aiheeseen, nimittäin asenteisiin. Ne onkin tosi paljon puhuttuja juttuja, opettajien mielestä nuorella on väärä asenne koulunkäyntiin kun läksyt ei kiinnosta ja tunnilla ei jaksa olla ihan hiljaa. Vanhempien mielestä lapsella on väärä asenne elämään kun se juoksee ulkona kavereiden kanssa. No, mikä nyt sitten on väärä ja oikea, eiköhän jokainen päätä sen ihan itse. Asenteita on ihan laidasta laitaan, joten onko se nyt sitten reilua pohtia jonkun tietyn ihmisen näkemyksiä elämästä. Mene ja tiedä.

Sitten taas Jackiin. Mielestäni hänellä on aivan loistava asenne elämään. Hän ei tee siitä liian vakavaa, mutta se ei ole myöskään hänelle leikin asia. Hän puolueeton, vaikka juonitteluun kuuluukin olla puolueellinen. Hän pyrkii ystävälliseen toimintaan kaikkien kanssa eikä ole erityisen ennakkoluuloinen. Hänelle voi sanoa pahoja asioita ilman että hän ottaa siitä itseensä. Vaikka henkilö olisi joku läheisempikin. Hän pärjää, koska ei ota itseään turhan vakavasti.

En nyt sano, etteikö itseään pitäisi ottaa vakavasti. Totta kai, mutta itselleen nauramisen kyky on ihmeen tärkeä. Minä olen päättänyt, että voin huoletta ja ihan sydämeni pohjasta nauraa toisille. Siksi koska olen itse niin täydellinen? Ehei! Vaan siksi, että minäkin olen epätäydellinen ja voin nauraa myös itselleni. Asenteena kannattaa todellakin olla tuo Jack Sparrown asenne. Se mikä ei tapa, vahvistaa, niinhän sitä sanotaan. Kuoleeko joku siihen että häntä loukataan? Voi olla, mutta onko mikään loukkas sen arvoista? Ei tietenkään.

Hassua, että ihminen voi näinkin paljon oppia ja ymmärtää katsoessaan elokuvaa ja täysin keksittyä hahmoa. Mutta sehän on vain ihanaa.