Tunnen tyyppejä, joilla on omituisia käsityksiä. No, sellaisia löytyy varmasti moneltakin, mutta pidättäydyn nyt näissä esimerkeissä. Joku ei voi sietää ihmisiä, jotka polttavat tupakkaa tai juovat alkoholia. Erilaiset aatteet, kuten esimerkiksi kasvissyönti tai erilainen uskonto kuuluvat myös näihin omituisten ja kamalien ihmisten kermaan. Niinkö? Hei herätys.

Voiko ihmisiä arvostella tapojensa perusteella? "Sinä olet tyhmä, koska suusi jatkeena roikkuu tupakka." No siis kyllä, tupakkahan tekee ihmisen tyhmäksi. En nyt todellakaan puhu tupakan puolesta, koska onhan se ihan oikeasti haitallista, mutta ei se tee polttajastaan sen huonompaa ihmistä. Tai päinvastaisesti coolimpaa. Tai no, pääseehän sitä "piireihin" jos sitä tupakkaa polttaa, mutta onko se piireihin pääseminenkään nyt mikään kovin merkittävä juttu. Siellä ihmisiä nimittäin juuri "kunnioitetaan" tapojensa perusteella, ei sen perusteella mitä hän oikeasti on. Tai joku uskonto. Voiko yksilöä syrjiä sen takia, mihin uskontoon hän on syntynyt ja mitä on oppinut kunnioittamaan ja uskomaan? Minusta sellainen on väärin ja pinnallista. "Sä et kuulu meihin jos et tee sitä taikka tätä" tuntuu olevan ihan liian yleistä.

Eli siis, jos on jotain tapoja vastaan, niin eikö silloin pitäisi olla myös näitä ihmisiä vastaan? Se olisi reilua, mutta samalla epäreilua. Minä en todellakaan haluaisi tulla ryhmitellyksi tai arvostelluksi sen takia, mitä satun tekemään ja mitä tapoja minulla on. Totta kai sellaiset päätökset kertovat ihmisestä jonkin verran, tarpeeksi ehkä jonkun mielestä, mutta minulla eikä mielestäni sinullakaan ole oikeutta luoda mielikuvaa sellaisen pohjalle. Toisen ominaisuuksia ja tapoja pitää kunnioittaa, vaikka ei niistä itse pitäisikään.

Elä ja anna toisten elää voisi olla ihan hyvä motto tähän.